“Schoorstenen……….”!

De schoorstenen, ja………. waar zal ik beginnen, maar bij het begin! Tijdens de gehele klusperiode hebben we het er samen vaak over gehad, het onderwerp “de schoorstenen”. Het vegen en dat er kappen op moeten tegen het inregenen. Gewoon omdat ze anders stuk vriezen als ze vanbinnen nat zijn en nooit eens droog gestookt worden. Maar het is een onderwerp waar je op korte termijn niets van ziet en er zijn nog zoveel andere dingen die om aandacht vragen. Maar het onderwerp “schoorstenen” kwam nu toch steeds dichterbij. En voor het dak weer vol met sneeuw zou liggen moesten we (vonden we zelf) er toch maar eens aandacht aan besteden. Het was van het voorjaar, dat de “Kakelugn” (Zweedse stenenkachel), op de badkamer van de Royalroom nagekeken moest worden of  hij niet lekte en goed “trok”. Deze kachels zijn nog al eens gescheurd en lekken zo rook.  We waren er achter gekomen dat de openhaard op deze kamer niet lekker trok. Er kwam veel rook de kamer binnen! Dus maar eens gevraagd of de schoorsteenveger langs wilde komen.

Nu moet ik eerst even iets kwijt over de Zweedse schoorsteenvegers . Deze beste mannen hebben een geheel andere status dan in Nederland! In Nederland hebben zij een ondergewaardeerd beroep. Ze doen letterlijk en figuurlijk het zwartste werk dat er is, (Nee, ik ga nu niet weer over die “Zwarte pieten” beginnen!) Zij moeten alles bij hun hebben en hebben ook alle verantwoordelijkheid over hun veeg resultaat! De Zweedse schoorsteenveger daar in tegen komt aan zonder ladder(s), daar moet je zelf voor zorgen! Geen ladder betekend; niet bereikbaar, niet geveegd, niet verzekerd! Hij doet dan zelf niets, zegt alleen wat er moet gebeuren en vertrekt weer! Daarna schrijft hij een rekening die er niet om liegt en “houwdoe”!

Ook hier was de schoorsteenveger geweest. Hij heeft alle Kakelugnen gecontroleerd, en de twee openhaarden en kwam tot de conclusie dat alle Kakelugnen goed waren, en niet lekten op de aansluitingen. Op zich al heel bijzonder. Er waren nog wel wat kleine dingen, die bij ons al bekend waren. Die moesten we zelf maar doen om ze officieel te mogen stoken. En de open haard daar moesten we een afzuiging voor op het dak hebben! Ja, ja………. een afzuiging op het dak! Die zuigen meestal ook een gat in je beurs! Maar goed, je hebt geen keus, we verhuren een luxe kamer mét openhaard, dus moet hij het wel doen. Zónder dat het brandalarm afgaat natuurlijk!!! Dus maar weer een ventilator aangeschaft en geplaatst.

Moet zeggen dat tijdens een van mijn “expedities” op het dak en rond de bewuste schoorsteen mij al was opgevallen dat deze wel een opknapbeurt kon gebruiken! Zo gezegd zo gedaan. Er ontbrak ook een steen onder de bovenrand.  En er was aardig wat voegwerk aan vervanging toe! Na het herstel hiervan en het plaatsen van de ontbrekende steen heb ik de afzuiging op het kanaal geplaatst. Eerst nog even geprobeerd de schoorsteen te vegen. Tijdens deze deels geslaagde actie hoorde ik een steen naar beneden rammelen! Zou dat die bewuste steen zijn van onder de rand? Geen idee, maar ventilator aan en de haard geprobeerd! Het leek wel of het geheel er minder op was geworden! Snel het vuur weer gedoofd! Maar weer stond de kamer vol rook!

Nu toch maar een erkend bedrijf erbij gehaald! En tevens langs de “plaatslager”! Gevraagd of hij voor ons de bewuste schoorsteenkappen zou kunnen maken tegen het inregenen? Dat was geen probleem, en voor een interessante prijs, bleek! Zeker gezien de advertenties in de reclameblaadjes. En wanneer ik er meer dan één nodig had kon hij nog wel wat aan de prijs doen!! Oké, ik de maten allemaal opgenomen en met wat foto’s langs gegaan, en de man om een offerte gevraagd……….

Het “erkende bedrijf” kwam gewapend met een camera om te zien of alles in de schoorsteen wel klopte en waar de eventuele “verstopping” zat! Na een rondleiding door het huis om te laten zien welke kachels er allemaal op de schoorsteen waren aangesloten. De beste man uitgelegd dat ik de schoorsteen al onderhanden had genomen en nu op een offerte zal te wachten voor de schoorsteen kappen. (Die had hij mij ook kunnen leveren……!) Na een inspectie met camera, kwam hij tot de conclusie dat er niets mis was met het schoorsteen kanaal! Alles was vrij en ook hij vond het raar dat het geheel niet werkte. Ik vroeg hem of hij tot in de openhaard was afgedaald. Maar dat was niet het geval. Maar dat was ook niet nodig volgens hem want alles was vrij!

Na nog wat ideeën met elkaar te hebben doorgenomen kwamen we tot de volgende conclusies. 1. het kanaal is nog te koud in het begin, 2. ik kon beter op een rooster stoken dan op de grond voor een betere beluchting van onderen, 3. Het gat was wel erg groot, misschien moest ik de bovenrand nog iets verlagen voor een betere trek, 4.ventilator van het dak, die belemmerde de natuurlijke doorstroom. Met een voor mij toch wel dubbel gevoel vertrok de beste man weer.

Rudy aan het stoken gezet op de beneden verdieping om zo hetzelfde schoorsteenkanaal voor te verwarmen voor een betere trek. Een rooster opgezocht met twee stenen om zo provisorisch een verhoogd branderbed te creëren. En iets klaar leggen om de bovenrand van de opening eventueel te verkleinen. Na een paar dagen warm stoken op de benedenverdieping maar eens de stoute schoenen aangetrokken! Schoon hout opgezocht dat bijna niet rookt en langzaam een start gemaakt. Gevolg; een kamer vól rook en stank voor de eerst komende weken, kleine zwarte roet deeltjes zweefden in de lucht die overal op neer daalden zo ook op de witte lakens! En dus wederom een schoorsteen die totaal niet trok! Wat had ik er op dat moment de balen van. Een moment waarop je denkt, “waar ben ik allemaal aan begonnen”, was ik maar in Nederland gebleven!

We hebben de kamer bewust maar een paar dagen gemeden. Vol frustratie liepen we langs de potdichte deur. Maar zo komt het natuurlijk niet goed………! Wat kon het nu zijn?? En wat kon ik er nu nog aan doen? Met de buurman overlegd, ook hij kwam tot de conclusie na mijn verhaal, “Er moet wel wat in het kanaal zitten, al hebben ze gekeken”! Rudy kwam op het idee om er vanaf de andere kant  met een dikkere kunststof slang in te gaan……. Deze actie bood helaas de volgende dag geen oplossing. Na de eerste bocht kwam ik niet verder……

Op zolder loopt het bewuste schoorsteenkanaal naar het hoofdkanaal. De bocht op zolder was al eens open geweest was mijn conclusie. Er was nieuw cement op gesmeerd en de breedte maat week iets af van de rest van het kanaal. De enige oplossing, “open hakken”! Maar daar zag Rudy geen heil meer in. Daar was nu toch allemaal geen tijd en geld meer voor………….. Je kent dat misschien wel? Volgens haar was ik er weer minstens twee dagen mee bezig, en er was nog zóveel te doen. Daar had ze wel gelijk in, maar om de hele winter met de vraag rond te lopen wat het nu zijn kon ging me te ver. En we verhuren wel een Royal room mét openhaard. “Daar moesten dan maar een paar kaarsen in komen te staan”!, was haar oplossing……….! Voor mij géén oplossing. Dan moet je maar eigenwijs zijn, een vuist en beitel pakken en stiekem naar boven sluipen. Na een paar flinke klappen kwam de bovenkant los. Na het aftillen van het “deksel” kon ik recht in het kanaal kijken…………… En ja hoor daar lag de oorzaak, beter gezegd daar lagen de oorzaak! Twee stenen precies op het kanaal! Nog nooit zo blij geweest dat de oplossing zo dichtbij was! Voorzichtig (na wat foto’s genomen te hebben als bewijsmateriaal) de stenen verwijderd, en de boel weer dicht gemetseld. Nu het metselwerk maar laten drogen alvorens we de boel weer mogen warm stoken. Nu resten enkel nog de frustraties van alle “zogenaamde dure vakmannen”, daar heb ik nog wel wat vragen aan! “Wat doen we nu met de gemaakte kosten….?”

Inmiddels belde de plaatwerker dat de schoorsteen kappen klaar lagen!!! Hallo, “klaar lagen”, hoe zit het dan met de offerte? Weer typisch Zweeds. Maar eerst eens gevraagd naar de kosten. Ik zou ‘s middags wel eens langs komen. Maar wel met de bus zij hij want ze waren best wel groot. Ja, ja… Ik had gevraagd om twéé prijzen, één voor de kappen die ik écht nodig had en één voor alles. Dan zou ik wel zien hoe het uitkwam. De prijs viel me eerlijk gezegd nog mee, maar toch nog even praten…. Ja hij was “vergeten” dat ik een offerte wilde. Hij heeft het uiteindelijk mooi met ons gemaakt. Maar het kost toch altijd weer meer…… Maar nu zijn alle schoorstenen wel beschermd. En een stuk gevroren schoorsteen is velen malen duurder!

De volgende dag snel de kappen geplaatst, een hele stunt om op het dak met van die enorme kappen te moeten manoeuvreren. Maar het is ons weer gelukt! We hadden gelukkig stralend weer, wind stil en een strak blauwe hemel. Nu konden we ook voorzichtig weer gaan stoken. Eerst maar in de avond vooraf op de benedenverdieping begonnen! En de volgende dag op de Royal room! Gewoon op de stenen grond! En wat een trek, wat een fantastische schouw! Echt Royal te noemen, en zo hoort het ook!

Tot de volgende keer……….

5 comments to “Schoorstenen……….”!

  • Mirjam Soonieus

    Hallo Luitjes, wat een verhaal en wat een klus.
    Maar de aanhouder wint!!!!
    Zie er gezellig uit en zo lekker warm
    groetjes uit een herfstachtig Haagje Mirjam en Rob

  • hanny en rik

    Wat een verhaal en wat een tijd hebben jullie er weer in moeten steken. Gelukkig is het resultaat super. Wat een machtig vuur. Daar hebben jullie gasten vast romantische momenten voor.
    Hier echt herfstweer en voor morgen voorspellen ze de eerste storm.
    Veel liefs en tot zo misschien.
    Hanny

  • Erna

    Wat jammer dat we in de zomer komen en ik ga er vanuit dat we dat niet hoeven te stoken, maar het ziet er prachtig uit op de foto. Echt Royal! Nu maar genieten van de kou buiten en zelf warm bij de haard.

  • Ageet

    Dit is geen “stukje”, ‘t is een column!
    Compliment voor jullie doorzettingsvermogen op schoorsteengebied :) .
    T is met recht een koninklijk vuur! Prachtig!
    Groeten van ons allemaal.

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>