De Gamla Consum! deel1.

 

Ja, nu zal bijna iedereen roepen;  “Wat is dat dan?” Wel een letterlijke vertaling is; “Oude winkel”! maar Consum is meer een naam voor een “zelfstandige winkel groep”. Tegenwoordig zijn het meer de Coop, Ica, Lidel en Willy’s bijvoorbeeld. Ook bij ons waren er vroeger veel meer zelfstandige “kruideniers”. Nu zijn ze meer gebundeld onder een aantal winkel ketens in diverse formaten. Net zo goed als Albert Hein winkels heeft in verschillende formaten, A-B-C, winkels! Maar goed tot zo ver dan even een stukje uitleg over de “Oude winkel”!

We zijn dus begonnen om de oude winkel (oudste winkel van Lövsjön) om te bouwen tot een zeer sfeervol vakantie huisje. Toen we het  kochten lag het nog vol met bouwmaterialen. De uitbouw was verzakt en de voorzieningen zoals water, licht en afvoer ontbraken. Ooit was er wel stroom geweest, maar dit is doorgeknipt wegens de erbarmelijke omstandigheden waar de bedrading onder verkeerde. In middels zijn er een aantal zaken geregeld. Water en afvoer liggen binnen of ligt voor de deur. Stroomkabel is binnen en is nu voorzien van een “bouwpunt”. Dat wil zeggen, er is een tijdelijke aansluiting voor de bouwperiode van “gewone en krachtstroom”! De bouwmaterialen zijn van de zomer al opgeruimd door Rudy en haar zus die hier een week was, maar wilde ook helpen. Ook is in die tijd de buitenkant verder geverfd. Dakgoten zijn geplaatst waardoor de boel beduidend minder te lijden heeft van de weersinvloeden.

Er is een nieuwe schoorsteen (met windkap)geplaatst, het dak rond de schoorsteen is  vervangen (voorjaar). De verzakte aanbouw is opgevijzeld. Er is al veel gebeurt dus, je kunt je afvragen; ”wat was er dan nog wel goed?” Goede vraag…………, het gevoel vanbinnen en het uitzicht op het meer! En dat kun je niet verbouwen dus als we klaar zijn hebben we er alle vertouwen in!

We zijn dus begonnen aan de renovatie van de “Consum”. Door de jaren lange lekkage van het dak was het plafond rond de schoorsteen/kachel natuurlijk ook in een zeer slechte staat. Tijdens het vervangen van het buitenste dakdeel waren we daar dan ook al doorheen gegaan! Inmiddels was al het zaagsel (isolatielaag op het plafond)gelukkig weer opgedroogd. De rotte draagconstructie is vervangen en een nieuw stuk plafond hierop aangebracht. Daarna is de schoorsteen op zolder eerst ingepakt met steenwol. Ik vond het idee om direct zaagsel tegen de schoorsteen aan te leggen wel een beetje teveel van het goede…..! In ‘t verleden is hier dan ook al een flinke brand  op zolder geweest! Daar zijn nu nog de restanten goed van te zien. Zwaar door de brand aangetaste balken rond de schoorsteen. Maar ze hebben deze destijds gewoon laten zitten, en zijn hier op doorgegaan tijdens de wederopbouw! Het formaat van de balken konden dat gelukkig makkelijk aan.

Inmiddels is de gietijzeren kachel uit elkaar gehaald. Het is een originele Bergslags Kamin. Ook weer zo’n woord dat wat toelichting nodig heeft. Dit zijn kachels die enorm veel warme afgeven. Ze werden gemaakt door de lokale gieterijen. Zo had iedere smelterij (zo ook Lövsjön)zijn eigen kachel model. En zijn deze kachels tegenwoordig erg populair hier in Zweden. Ze zijn destijds vaak stuk gebrand, gebarsten of gewoon weg gegooid omdat ze wel een houtje lusten! Maar deze verkeerd gelukkig nog in een prima staat. Na demontage hebben we hem met de slijptol afgeborsteld. Daarna heeft Rudy deze delen in een grafiet verf gezet. Alleen de romp (het middenstuk)is  bijna niet te verplaatsen en zal daarom ter plaatse moeten worden behandeld als het huisje iets warmer is. Met een vriend van ons gaan we proberen dat deel weer op zijn plaats te krijgen. Door het terug lopende gietijzeren rookkanaal op de kachel ontstaat er veel warmte rond deze buis. Vandaar dat deze altijd afgeschermd werden met plaat of er werd een stenen mantel omheen gemetseld. Deze warmde dan op en dit geheel bleef nog lang warm. Met zoveel warmte kon je gemakkelijk de nacht doorkomen.

Maar door de jaren lange lekkage van de oude schoorsteen was het gehele binnengedeelte van de schoorsteen aardig toe aan een goede opknapbeurt. Al het los zittende stucwerk afgetikt en opnieuw in de oude stijl weer aangesmeerd met grof zand en cement. Nu moet de boel drogen en kan Rudy er weer in met de kwast. En dan maar hopen dat de kachel na het herplaatsen de boel goed op kan warmen……maar daar heb ik alle vertrouwen in gezien de reacties van alle zweden bij het aanschouwen van deze kachel.

Ondertussen heeft Rudy zich bezig gehouden met het verven van de nieuwe toegangsdeur en het raampje voor de aanstaande badkamer. De bedoeling is dat die er nog op korte termijn in komen. Dan kan de verbouwing in de winter gewoon doorgaan. De opening in mei volgend jaar, staat nog steeds op de planning……..

Wordt vervolgd!

3 comments to De Gamla Consum! deel1.

  • Mirjam Soonieus

    Hallo Luitjes
    Dit word inderdaad een leuk winterklusje. Want ja je zal je maar gaan vervelen.hahahaha
    Heb er de volste vertrouwen in dat ook dit project een succes gaat worden
    Groetjes Mirjam

  • Wim & Marjan

    Hallo Rudy en Marcel,

    Door jullie verhalen komen we heel wat te weten over de cultuur van Zweden. Leuk! Veel succes met het verbouwen van de Gamla Consum.

    Groet,
    Wim & Marjan

  • Ageet

    Geweldig! Het huisje-van-mijn-dochter :) .
    Tot nu toe kende ik alleen Gamla Stan in Stockholm.
    Succes met de werkzaamheden aan het winkeltje jongens!

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>