Winter voorbereidingen!

Kijk, daar zijn we alweer…………….! (Door omstandigheden wat later geplaatst, sorry!)

Eerst nog maar even terug gekeken op de laatste stukjes, “waar waren we gebleven……..”

O, ja……  het “belhuis” is nu ( het gedeelte dat we gaan gebruiken voor buiten activiteiten)leeg gehaald. De vloer is glad getrokken. Het was door de vorige bewoners aardig vervuild met “rommel”. (geen bodemvervuiling hoor!)
We gaan hem nu verder klaar maken (inrichten)zodat we er de kano’s kunnen ophangen, maar ook de ski’s en alles om te “sneeuw-wandelen”, sparken (stoeltjes sleeën ), vissen voor zowel in de zomer als in de winter. En natuurlijk  niet te vergeten de fietsen en BBQ ‘s. Het moet een ruimte worden waarvan je zin krijgt om meteen aan de slag te gaan met een buiten activiteit! Maar ook de “Jeep safari” moet er in kunnen. Een flinke ruimte dus. Ook ik krijg er al helemaal zin in hoor!

Ook ben ik bezig geweest met de schoorsteen op het grote huis. In de Royal kamer hebben wij een openhaard, maar die trekt niet goed. De schoorsteen veger zei toen dat wij er een afzuiging op moesten maken. Via de elektricien hebben wij er een aangeschaft. Dus die moest ik monteren. Na eerst een kleine renovatie van wat voegwerk en een verdwenen steen, een test gedaan. Rudy stak hem aan. Maar tot onze grote ergernis kwam er nog steeds veel rook de kamer binnen. Wat we ook probeerde niets hielp. Nu hebben we maar een bedrijf gebeld die maar eens moet komen kijken. Wel weet Rudy nu hoe zwarte Piet zo zwart wordt. Na een goede was beurt gelukkig weer schoon geworden.

 

 

Van het weekend was hier een vriend van ons, hij is de loodgieter, en heeft me geholpen met het vervangen van alle thermostaatkranen (slechts 31 stuks) op de radiatoren. De oude werkte niet goed. Als je ze open wilde hebben moest je met de hamer aan de slag. Dus niet echt ideaal. Ik heb hem ook maar eens gevraagd wat volgens hem nu het slimste is, hoe dit vakantie huisje te verwarmen? Er is  eigenlijk niet echt een duidelijk “ideale” oplossing. Er zijn vele vragen, bijvoorbeeld; ga je hem het hele jaar door verhuren?  Hoe is de isolatie?  Hoe groot (m2)is het huisje?  Is hij gemakkelijk los te koppelen van water en afvoer? Is er ook nog een andere (tweede) verwarmingsmogelijkheid zoals een houtkachel? En ga zo maar door. En dan nog de afweging, wanneer je een dure installatie plaatst is deze vaak wel energie besparend, maar wanneer heb je zoiets weer terug verdiend? Los nog van de vraag of je wel het geld zou hebben voor zo’n duurdere installatie. Maar goed, een ding is duidelijk, “isoleren is in een land als deze, wanneer je ook in de winter gaat uit huren een must en het eerste terug verdiend”!

Vandaag hebben we gasten waar we ook voor moesten koken. Het is namelijk  zijn 40e verjaardag. We hebben er zelf ook van gegeten natuurlijk. Lekker zitten smullen hoor. Een visgerecht uit de oven. En alles wat je er maar omheen kunt bedenken. Best leuk wanneer je gasten hebt die een hapje met je mee eten. En zeker wanneer het ze zo goed smaakt. Het lijkt wel of we ons nu zelf een veer in onze kon… steken. Maar er gaat niets boven een tevreden gast/klant!

Morgen is het al weer hun laatste dag, maar komen zeker nog een keer terug, zeiden ze! Zijn ouders hebben in een naastliggend dorpje jaren een vakantie huisje gehad. En het was voor hem dus extra leuk om hier weer eens rond te kijken. En dat hebben ze dan ook gedaan. Lunchpakketten voor de kinderen mee en zo het bos in op zoek naar de natuur. En wederom een mooi lof schrift in ons Gastenboek.

Wordt vervolgd……….     We zijn inmiddels alweer een paar dagen verder…..!

 

De garagedeurenwaren in abominabele staat! Afgekort, ruimschoots slecht! Rudy had in september het wit al onderhanden genomen met de kwast. Ik kon dus eigenlijk niet achterblijven met de deuren. Het frame was gelukkig nog prima maar de beplating kwam er letterlijk en figuurlijk gewoon vanaf zetten. We hadden nog een wens, voor de winter proberen nieuwe afwerking erop aan te brengen. We hadden een mooie afwerking gevonden in de oude stijl. En zeer goedkoop, uiteindelijk komt het maar op een paar euro per vierkantenmeter.  Na wat pas en meet werk zit nu het nieuwe er ook al weer op. Jammer genoeg hadden we net iets te weinig hout, dus van de week nog maar wat halen. Dan nog op een zonnige morgen,  tweede keer in de verf zetten. Het is echt een heel ander gezicht geworden. En bijna alle kamers kijken er op uit. Dus dat doet ook wel wat.

 

Nu nog wat voorbereidingen voor morgen, dan komt de elektricien weer een dagje. Hopelijk hebben we dan diverse gebouwen weer stroom voorzien voor de komende winter! Dat zou lekker zijn. Licht in de duisternis. En tevens een buitenlamp aan de gevel. Zo verlicht je het terrein ook meteen als je buiten moet zijn.

Ga nu snel weer aan de slag, groeten uit een vol herfst gekleurd Zweden.

4 comments to Winter voorbereidingen!

  • Jolanda R.

    Het blijft altijd leuk om jullie stukjes te lezen! Wat sneu dat jullie Rasja moeten missen, maar je hebt gelijk. Oud worden met veel pijn is ook geen optie.De foto’s zien er weer veel belovend uit!Succes met alle werkzaamheden…

  • Ivonne

    Wat hebben jullie weer enorm hard gewerkt, mijn complimenten.

  • rik en hanny

    Zo daar zijn we nog een keer. Jemig wat een verschil die schuurdeuren. Ziet er echt prachtig uit, lijkt me heerlijk om daar aan te werken, Wat knapt dat op. Inderdaad moeilijk om te besluiten hoe te verwarmen. Verdiep je er maar goed in Marcel, dat kan voor ons nooit kwaad. Geniet nog maar even van die mooie herfstkleuren voor dat de echte winter invalt.
    Je ziet er op de foto als een echte WAM uit.
    Groetjes en tot horens,
    Hanny

  • Annemarieke

    Ha,ha, hebben jullie vast de tumult over de zwarte pieten niet meegekregen hier!
    Dus vanaf nu hebben we Pieten, rooie, zwarte, kleine, grote etc……

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>