Dat duurde even……………..

Hallo Thuisfront?

Ja,……. eigenlijk is het geen “thuisfront” meer natuurlijk. Dat zit nu toch echt in Zweden! Maar  ondanks dat voelt Nederland nog wel als een soort van thuisfront. Ondanks we met veel plezier weer naar Zweden gaan en ons hier ook echt thuis voelen! We gaan dan weer naar huis! Misschien begrijpen jullie wel wat ik bedoel? Een dubbel thuis zal ik maar zeggen.

Wij zijn hier dan wel druk, maar in Nederland gaat ook alles gewoon door. (Dat vergeten we hier wel eens!) Gelukkig de leuke dingen, maar zeker ook de minder leuke dingen gaan door! We blijven het meest op de hoogte via “nu.nl” op de computer. Maar ook de Hollandse TV draagt daar zijn steentje aan bij. Over politieke, financiële maar ook de humor zaken .

Eigenlijk zijn het hele onbelangrijke dingen als je ze vergelijkt met de berichten over naasten of dierbare. Die getroffen worden door bijvoorbeeld een rottige ziekte zoals kanker. Of een vorm daarvan. Ik praat er weinig over op onze site, of zo min mogelijk in ieder geval, maar soms kun je er gewoon niet omheen. Je kunt niet altijd je kop maar in het zand steken en alleen over de luchtige zaken praten en hoe een klus(je) verloopt. Vele lezers van onze site zien onze site ook wel als een afleiding om even aan de werkelijkheid te ontsnappen. En even over iets ander te praten. “ Gewoon die twee dwaze Hollanders daar in de sneeuw”! Maar ook hier moeten wij wel eens bij stil staan. Van hieruit kunnen we vaak (te)weinig anders doen dan een kaartje of belletje of een mailtje. De keerzijde van emigratie………….noem ik het maar.

Ik wil dan ook iedereen die het aangaan en/of het overkomt of overkomen is, mee te maken krijgt in zijn omgeving nogmaals eens een keer heel veel sterkte toe wensen vanuit hier. Het Zweedse “thuis”.

Probeer elke dag even te genieten van iets anders. Een klein moment die op je pad komt………

Een vogeltje die je opvalt door zijn “zangkunst”. Hij probeert er het lawaai van druk Nederland mee te overstemmen. Of de voorjaarsbloemen, gewoon in de bermen, die hun best doen om het landschap wat op te vrolijken. Of iets komisch dat je op straat tegen komt. Een binnenpretje, noem maar op. Geniet ervan, en vergeet daarmee de stress om iets dat niet gelukt is die dag. Was het zo belangrijk? Als jij morgen die nare ziekte zou hebben, was het dan nog net zo belangrijk? Heb je dan voldoende genoten……………..?

Goed, je hebt hier best wel eens zo’n moment……., ook hier, in dat zogenaamde “Stress  loze” Zweden. Natuurlijk is het er niet minder druk, maar men legt minder druk op elkaar. Dat begint al op school, daar is de kreet, “goed is toch goed?” Maar hou wel een vinger aan de pols! Het gaat eigenlijk erg goed hier. De waarde van de Zweedse kroon stijgt nog steeds goed, de banken krijgen de opdracht meer reserves op te gaan bouwen voor als de Euro klapt…………….! En ze halen nog enorme orders binnen en dan praten we over miljardenorders! Ook de automerken doen het nog steeds erg goed. En zelfs de huizenmarkt kent geen waarde vermindering. Je zou zeggen,  “daar gaan we heen!!!”

Maar nee hoor, ook hier zijn er zaken die wij als Hollanders niet begrijpen. Onderhoud aan allerlei zaken. Wandelroutes bijvoorbeeld. Ze leggen de prachtigste wandelroutes en fietsroutes aan, maar dan blijft het voor wat het is. Valt er een boom om, jammer dan! Schuiven ze een paaltje af in de winter, jammer dan! Maar goed daar kunnen we mee leven, en is een uitdaging voor ons om dat in onze omgeving onder de aandacht te brengen. En tot nu toe lijkt het dat we daar al de eerste kleine verbeteringen in waar te nemen. Maar daar houden we jullie van op de hoogte.

Pfhhhhh, een heel verhaal nu ik het zo terug lees! Nu nog even naar de zaken hier. De laatste kamer en badkamer, de Pr. En allerlei afrondende zaken uit het voor traject. De badkamer begint er op te lijken inmiddels. Vandaag nog een boodschap ronde gedaan. De laatste koppelingen voor toilet, wastafel en douche opgehaald. Nog langs de verfzaak voor nog wat emmers met verf en grondverf. Langs de supermarkt, en de houthandel. Ik hoop dat we nu alles hebben. Nog de rolgordijnen, maar daar wachten we altijd mee tot het laatst. Dan kunnen ze ook niet vuil worden of vroegtijdig sneuvelen. Rudy moest wachten tot ze in de kamer zelf terecht kon. Die stonde tot nu toe nog steeds te vol. Maar alle tegels en tegelspullen zijn nu weg. Wanneer de wand is geplaatst tussen deze kamer en de vorige (een kast creëren) kan er echt veel weg. Al het hout, plaatmateriaal en het gereedschap dat we dan niet meer nodig hebben. Zaagtafel en ga zo maar door. Wat een ruimte zullen we dan krijgen!

Rudy heeft de voordeur toch geverfd aan de binnenkant! Het was altijd al een strijd tussen haar en mij. Moest hij nu wel of niet geverfd worden? Ik heb de strijd verloren……………………., maar het is best wel netjes geworden hoor. Daar kan ik niets van zeggen. En de rest moet ik maar aan wennen denk ik. Ook de eigen ingang (en tevens nooduitgang) is weer helemaal klaar. Die is toch opgeknapt! Ja nu zie je pas hoe erg hij er aan toe was! Ook een kapstok in gepaste kleur fleurt de boel weer op.

Naast al het timmer en verf werk lopen er nog een aantal zaken, de telefoon bijvoorbeeld. Sinds we veranderd zijn van leverancier hadden we problemen. Maar ik geloof dat we het nu onder controle hebben. Er zijn een aantal zaken bijgeplaatst en anders ingesteld. En tot nu gaat het goed. Na zoveel medewerkers aan de lijn gehad te hebben, verdeeld over tientallen keren hebben we toch wat we graag wilden. Ook aan de website is gesleuteld en gaan we mee verder. We hebben er ook een site naast voor de activiteiten. Daar later meer over. Zijn we nog in overleg met gemeente en overheid. Maar dat is nu nog te ingewikkeld allemaal. Kijk maar eens op fietsrondje Dalarna, daar krijg je een tipje van de sluier.

En we hebben nu ook heuse visite kaartjes, aan twee zijde bedrukt en met een echte QR-code! Zo zie je, we doen ons best. Ook de “bbzweden” doet het erg goed. Onze toch wel moeilijke naam “lovsjonherrgard” was toch wel wat moeilijk te onthouden. Ook met google zijn we druk. Ja, en nu maar afwachten of het ook het gewenste resultaat gaat opleveren.

Nog even tot slot; Rudy is weer aan de kaarten makerij begonnen. Het had de kaarten even op een zijspoor gezet, maar nu heeft ze het weer volop in de vingers. Ze kon even minder doen voor de kamers en er was vraag naar “kaarten voor mannen”. Mannenkaarten dus…………? Het brengt nog al wat herinneringen met zich mee voor mij, moeders was er altijd erg druk mee.

Goed nu stop ik echt, het is een heel verhaal geworden maar voor iedereen, het gaat jullie goed, en tot de volgende keer!

3 comments to Dat duurde even……………..

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>